Família:
ROSACEAE
Nom comú: Roser (català).
Rosal (castellà). Rose bush (anglès).
Espècie: Rosa sp. pl.
Descripció: Arbustos
caracteritzats per la presència de nombrosos agullons al llarg de la tija. Els fulles són compostes amb un nombre imparell
de foliols que pot anar de 5 a 7. Els foliols tenen
el marge serrat.
La floració comença sobre el mes d'abril i s'allarga fins a
l'octubre-novembre, aprofitant la bonança de la tardor. Les flors tenen
múltiples de 5 pètals de coloracions molt variades, amb més d'un
color barrejats; 5 sèpals i nombrosos estams. El fruit és un cinorrodó globulós
de color vermell d'1
a 2 cm. Els rosers actuals són hibridacions i
seleccions del Roser de Te, una varietat floribunda molt apreciada, mentre que els rosers silvestres només floreixen un
cop a mitjans de primavera.
Multiplicació: Es multiplica per esqueix dels patrons o peus dels rosers silvestres (Rosa canina, Rosa gallica, Rosa damascena, Rosa banksiae) per empelt de les varietats.
Ecologia i usos: La rosa és la gran
protagonista de qualsevol jardí, és la flor més conreada i estesa
en el món. Ja es conreava en l'antic Egipte i a Xina,
i ha estat molt benvolguda en totes les grans civilitzacions, no només
com planta ornamental, sinó també pel seu interès en medicina i
per a crear perfums. Al llarg de la història la rosa ha estat
sotmesa a una intensa selecció i hibridacions amb la finalitat de
crear noves varietats i formes, de manera que hi ha catalogades més
de 30.000 varietats de cultiu en el món. Els rosers
silvestres són poc coneguts i conreats. La majoria són molt olorosos, més tolerants pel
que fa al tipus de sòl i més resistents a les malalties. |