Família: PINACEAE Nom comú:
Pi pinyoner (català). Pino piñonero
(castellà). Stone Pine (anglès). Lloc d'origen:
Zona mediterrània.
Etimologia: Pinus, nom llatí del pi
i pinea, relacionat amb els pins.
Descripció: Pi que pot sobrepassar els 25 m d'alçada,
amb l'escorça marró-vermellosa, amb plaques en els exemplars
més vells. El tronc presenta
una ramificació característica en branques robustes del
mateix gruix, que donen lloc a una capçada
arrodonida i en forma de parasol. Fulles
aciculades
en grups de 2, llargues (de 10-20 cm
de longitud) i primes, flexibles, arqueadas,
de color verd intens una mica
blavós. Les pinyes que maduren al
tercer any, a diferència d'altres pins que
ho fan cada dos anys. Són ovado-esfèriques,
de 8-14 cm de longitud. Poden romandre
diversos anys sobre l'arbre. El fruit són els
pinyons, protegits per una capa molt dura i que costa de trencar que
cauen de les pinyes quan són madurs.
Multiplicació: Per llavor, per sembra directa dels pinyons que
neixen amb molta facilitat.
Ecologia i usos: És una arbre més aviat litoral que
només entra fins a la terra baixa, ja que és sensible a les gelades
fortes. El seu principal aprofitament és la producció de
pinyons que són comestibles i molt apreciats.
|